Utomhusaktiviteter – rekreation

En av de främsta anledningarna till att bo i stuga är att det är avslappnande. Miljöombytet hjälper dig att återhämta krafter. Förutom de många sporter och motionsaktiviteter som går att utföra utomhus finns det även många utomhusaktiviteter för rekreation och avslappning. Här kan du läsa mer om dessa.

Grilla

Vid de flesta stugbyar och campingplatser är det möjligt att grilla. Få saker är så avslappnande som att grilla. Få saker är så lugnande som en kall öl i handen samtidigt som familjen eller vännerna samlas vid grillen i väntan på middag. Eftersom stugorna ofta ligger på en relativt avskild plats sker grillningen ofta i en ovanligt lugn miljö. Dessutom smakar i princip allt bättre när det är grillat. Det är dock mycket viktigt att följa Brandskyddsföreningens rekommendationer om när och var det är tillåtet att grilla.

Bada bastu

Många stugbyar erbjuder sina gäster möjlighet att bada bastu. I vissa fall, framför allt stugor i skärgården, kan gästerna utnyttja kommunens bastu. När det gäller vinterstugor är det många som har en egen bastu. Att bada bastu är för många otroligt avslappnande och forskning visar att denna aktivitet har många hälsofördelar. Dels minskar det stressen och förbättrar sömnen, men det ger även ett starkare hjärta och gör dig mer fokuserad. För största effekt bör du kombinera bastun med ett dopp i det kalla vattnet.

Utflykter & Picknick

På sommarhalvåret är det många som gillar att förbereda en picknick och äta lunch utomhus. Förbered picknickkorgen i stugan och ge er ut på utflykt någonstans i närheten. Att gå på dagsutflykter är uppskattat både av stora och små. Att upptäcka nya saker och få motion är både roligt och har en lugnande effekt. Eftersom många av stugbyarna ligger i vackra naturmiljöer finns det ofta oändliga utlyktsmöjligheter. En dag kanske ni väljer att kombinera utflykten med bad och en annan dag kanske ni undersöker områdets historia.