Livet ute på landet i en stugby

Att bo i stugby ger verkligen en känsla av att vara ute på landet. Även om stugbyn ligger i nära anslutning till en storstad är det alltid avkopplande. Här kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig med att bo i en stugby och hur betalningen går till.

Livet i en stugby

Det finns stugbyar överallt i Sverige, även strax utanför storstäder som Stockholm och Göteborg. Generellt sätt kan du förvänta dig ett enkelt och genuint boende nära naturen. Ofta ligger stugorna nära en sjö eller andra vattendrag. Stugorna har självhushåll vilket innebär att du själv kan laga mat. Vissa stugbyar är moderna och fullt utrustade med el och rinnande vatten. Andra är enklare och har utedass och vattenpump. I de enklare stugbyarna hjälps alla gäster åt och fyller på med vatten och ved. Många uppskattar denna samhörighet som uppstår. De flesta stugbyar erbjuder täcke och kudde och du behöver därför bara ta med dig lakan. Ibland behöver du dock ta med dig sovsäck. Vissa stugor har inget eget kök, men då finns det alltid ett gästkök där alla gäster kan laga mat. Detta är en mycket uppskattad samlingspunkt och gästerna kan utbyta tips om utflykter, jaktmarker eller vandringsleder.

Priser och betalning

Att bo i stuga är ofta ett prisvärt boendealternativ. Priserna varierar beroende på säsong, men det är generellt billigare än att bo på hotell. Dessutom ger det betydligt mer frihet och en mer genuin känsla. I de flesta stugbyar och campingplatser finns det olika prisklasser och du väljer själv hur bekvämt du vill bo. Det är vanligt att förboka och förbetala boendet innan ankomst, men vissa stugbyar längs vandringsleder går inte att förboka. Oftast är det möjligt att förbetala och få ett billigare pris, men det går inte att garantera en plats utan du får ta det som är tillgängligt när du kommer fram.