Stugor och boende

Att bo i stugby är mycket populärt i Sverige och i de andra Nordiska länderna. Att bo i stuga är både mysigt och prisvärt. Det främsta anledningen är dock dess närhet till naturen. Få saker är så avslappnande som att bo i en liten stuga och kunna titta ut genom fönstret och se skog eller vatten. Här kan du läsa mer om stugor som boendealternativ, vad det är för något och varför det är så populärt.

Vad är en stuga?

En stuga är ett annat ord för fritidshus eller semesterboende. Ofta kallas de för sommarstugor eftersom de vanligtvis utnyttjas under sommarhalvåret, men det finns stugor för alla årstider. En stuga är ett mindre hus som oftast ligger på landsbygden omgiven av natur. Stugor är ofta relativt enkla och små. Den äldsta formen av stuga i Sverige är enrumsstugan, men idag är det vanligare med stugor med flera rum så att hela familjen får plats. I stugan finns ett litet kök och badrum vilket gör att du kan vara helt självförsörjande.

Vad är en stugby?

En stugby är flera stugor på ett och samma ställe. Dessa stugor är asedda för semesterboende och inte för permanent boende. Det finns många olika typer av stugbyar. Vissa är mycket enkla, utan t.ex. rinnande vatten, medans andra är mycket moderna och fullt utrustade.

Var kan man bo i en stugby?

Du kan bo i stugbyar i princip överallt på den svenska landsbygden. I nationalparker, vid sjöar och hav samt i närhet till skidanläggningar finns det stugbyar.

Vad är fördelarna med att bo i en stuga?

Det finns många fördelar med att bo i stuga. Dels är det praktiskt eftersom det finns kök så att det går att laga mat. Att bo i stuga är därför ofta mycket prisvärt. Dess närhet till naturen och den mysiga känslan är andra fördelar med stugor.