Stugbyar i Södra Sverige

Det finns stugbyar för semesterboende i hela Sverige. I de södra och mellersta delarna av landet finns det framför allt ett stort utbud av stugor som lämpar sig för sommarhalvåret. Här kan du läsa mer om några av de olika stugalternativen som finns i södra och mellersta Sverige.

Stugbyar i skärgården

I både Stockholm och Bohusläns skärgård finns det många härliga stugbyar för dig som vill njuta av genuint skärgårdsliv. Att bo i stuga ute i skärgården är både avslappnande och mysigt. Det är mycket mer personligt än att bo på ett hotell och oftast är det också betydligt mer prisvärt. Svenska Turistföreningen STF har många prisvärda boenden på olika öar. Detta är ett utmärkt alternativ för personer och familjer som inte har tillgång till båt, men ändå vill uppleva skärgårdslivet. Många väljer även att öluffa på sommaren och bo en eller ett par nätter på olika öar.

Stugbyar med camping

Många stugbyar är kombinerad campingplats med plats för stugor, husbilar, husvagnar och tält. I södra och mellersta Sverige finns det många stugbyar av denna sort. Dessa är framför allt populära på platser i närheten av vattnet. Många som reser runt i husbil gillar att bo några nätter i stuga, men oftast är det personer med vanliga bilar som ockuperar stugorna.

Stugbyar längs med vandringsleder

Många av de kända vandringslederna ligger i norra Sverige, men även i de södra och mellersta delarna finns det vackra vandringsleder. Österlenleden, Östgötaleden och Bohusleden är exempel på härliga vandringsleder. Österlenleden är 188 kilometer lång och utgår från Ystad. Här finns det enkla stugbyar, vandrarhem och camping längs leden. Östgötaleden är Sveriges längsta led med sina 120 mil. Här går du igenom skogar, skärgård, öppna fält och sjöar. Det finns många olika boendealternativ längs leden, bland annat stugor och camping. Bohusleden utgår från Lindome och går hela vägen till Strömstad. Här går du igenom orörd skog och vildmarksområden. Längs vägen kan du bo i stuga, tält eller på vandrarhem.