Stugbyar i Norra Sverige

Det finns stugbyar för semesterboende i hela Sverige. I de norra delarna av landet finns det stugor som lämpar sig för sommarhalvåret såväl som vinterhalvåret. Här kan du läsa mer om några av de olika stugalternativen som finns i norra Sverige.

Stugbyar längs med vandringsleder

Norra Sverige är mycket populärt för vandring. Här finns bland annat den världsberömda Kungsleden som går från Abisko till Hemavan och passerar Kebnekaise. Den är 400 kilometer lång och går igenom fyra nationalparker; Sarek, Abisko, Stora Sjöfallet och Pieljekaise. Det är ett mycket vackert naturområde med glittrande sjöar, höga bergstoppar och renskötsel längs leden. STF, Sveriges Turistförening, har 16 stugbyar längs med lederna. Mellan varje stugby är det cirka 10 till 20 kilometer. Många som vandrar Kungsleden bor i dessa stugbyar.

Stugbyar i nationalparker

Även de som inte vill vandra i flera dagar kan bo i stugbyar i nationalparker. Många familjer väljer att bo i samma stuga flera dagar och istället göra dagsvandringar och utflykter. De flesta nationalparker erbjuder boende i stugor, men det är viktigt att boka i god tid eftersom det snabbt blir fullbokat under högsäsong.

Stugbyar vid skidanläggningar

Vinterstugor är mycket populärt bland skidåkare. Att bo i en stuga i närheten av en skidbacke eller ett skidspår är bland det mysigaste som finns. Att snöra på sig pjäxorna och hoppa i skidorna direkt utanför dörren är en dröm för många.

Stugbyar nära camping

Många stugbyar är kombinerad campingplats där även husbilar och tält får lov att vara. Denna stugby är framför allt populär på sommaren och i närheten av vatten. En av de mest populära finns i Piteå eftersom staden erbjuder både vacker natur och härliga badmöjligheter på sommaren. Det finns många campingar och stugbyar i närheten av de många älvarna i norra Sverige, bland annat Luleälven, Kalix älv och Piteälven. Perfekt för en semester med en kombination av fantastisk natur och bad.